dimarts, 19 de novembre de 2013

Deu conceptes clau per menjar sa i amb menys diners

Creus que menjar sa és només una qüestió econòmica? En absolut! Segueix aquests 10 conceptes clau per tenir una dieta sana i equilibrada i alhora estalviar en la compra d’aliments.
Hi ha moltes maneres d'estalviar en la compra d’aliments. Els 3 passos principals són:

  • Planificar abans de comprar
  • Comprar els articles al millor preu 
  • Preparar els menjars preferentment a casa
Menjar sa i sense gastar massa 

A continuació es detallen 10 consells pràctics per estalviar en la compra d’aliments i assegurar-te una dieta sana, variada i equilibrada:

1. Molt important: planifica!

Planifica àpats per a la setmana abans de dirigir-te al centre on realitzaràs la compra, d’aquesta manera evitaràs comprar de forma impulsiva aliments innecessaris, els “extres”, que sovint fan apujar molt la factura final. Tingues en compte els aliments que ja tens a casa i fes una llista d’aquells que necessites comprar.
Inclou plats com ara guisats i estofats a base de llegums i verdures, són plats força econòmics i nutritius.
2. Busca el millor preu, compara i contrasta
Revisa el diari local, la publicitat de les botigues del barri, dels mercats i dels supermercats per buscar ofertes i descomptes. Pregunta si hi ha targetes de fidelització que ofereixin estalvis addicionals o dies en què hi hagi descomptes especials.

3. Compra aliments de temporada

Comprar fruites i verdures de temporada redueix molt els costos i augmenta el sabor i frescor dels productes. Si no has d’utilitzar immediatament tot el que compres, pots preparar algunes hortalisses i congelar-les o bé cuinar sofregits, escalivades, samfaines, etc. que serveixin per acompanyar plats dels menús de la setmana.
Si és possible és millor comprar els aliments a granel, solen ser més barats.
4. Els aliments dissenyats per estalviar temps a la cuina poden resultar més cars
Els aliments anomenats “de conveniència”, dissenyats per estalviar temps a la cuina, com àpats congelats, precuinats, verdures pretallades i amanides a punt per consumir, poden resultar més cars que els productes sense manipular.

5. Aliments bons, nutritius i barats

Alguns aliments són opcions de baix cost durant tot l’any. Per exemple, els llegums ofereixen una gran riquesa nutricional a un preu molt baix. Els ous són un altre exemple amb una gran proporció de proteïnes d’origen animal, més econòmics que carns i peixos, i en són uns substituts excel•lents. Entre els fruits secs, les avellanes acostumen a ser les més barates.
Actualment hi ha una oferta de peix de piscifactoria de gran qualitat i a molt bon preu. També són barats i molt nutritius el verat, les sardines i els seitons. Entre les carns, cal destacar el pollastre i el conill. De les verdures cal triar sempre les més abundants en la temporada. Pel que fa a les fruites, consumeix les de temporada: a l’hivern, les taronges, les mandarines, les pomes i les peres, i a l’estiu, les síndries, els melons i els préssecs i albercocs.

6. Cuina una vegada... i tingues menjar per a tota la setmana!

Si pots, prepara unes quantes bases de receptes que tinguis pensades fer durant la setmana. Per exemple, cou llegum, arròs o pasta, bull patates amb pell o prepara algunes salses. Refrigera i/o congela en recipients petits. Utilitza-ho durant tota la setmana, combinant-ho amb els aliments frescos als quals pot acompanyar.
Consulta sobre receptes, tècniques culinàries i formes d’aprofitar el menjar amb altres persones, gent gran de la vostra família, àvies, amics o veïnes, que sovint tenen molta experiència.

7. Ajusta les quantitats... i deixa que la creatividad flueixi

Ajusta la mida de les racions a les necessitats dels comensals i evita que sobri menjar preparat. Reutilitzar les sobres del menjar, canviant les preparacions, afegint-hi ingredients i condimentant amb espècies i herbes aromàtiques, és una excel•lent forma d’aprofitar i reduir despeses. Recorda, llençar el menjar és llençar els diners! 

8. Conserva adequadament els aliments

Comprova la temperatura de la nevera i para atenció a l’ordre i la neteja del rebost. Un aliment mal conservat es fa malbé abans i pot ser perillós per a la salut. Per a més informació sobre la conservació dels aliments, consulta Quatre normes per preparar aliments segurs 

9. Si menges fora de casa...

Menjar sovint fora de casa pot resultar molt car. Estalvia diners aprofitant les ofertes, els descomptes, els plats únics ben equilibrats, els plats especials del dia, etc. Recorda que l’opció de la carmanyola o fins i tot l’opció de l’entrepà i la fruita poden ser grans aliades. L’aigua és la beguda més saludable i més barata.

10. Els "extres" fan créixer la factura

Aliments com ara llaminadures, begudes ensucrades, brioixeria, precuinats, aperitius salats i dolços, begudes alcohòliques, etc. haurien de tenir poca presència en la cistella de la compra. No són aliments bàsics, sovint poden desequilibrar l’alimentació i també el pressupost.
En el següent enllaç pots consultar propostes de menús setmanals que asseguren una dieta sana i equilibrada amb productes i suggeriments de processament que garanteixen una despesa econòmica i raonable.
Així mateix, també podràs consultar una proposta orientativa sobre la despesa mitja setmanal que suposa un llistat d’aliments típics per a una família de 4 persones (2 adults i 2 infants).

Notícia exterta del portal FAROS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada