Aquestes són algunes de les preguntes del debat Les competències i els aprenentatges en un món globalitzat promogut per Debats d'Educació, una iniciativa de la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya per obrir un debat social entorn dels reptes del futur de l’educació a Catalunya (www.debats.cat)
Tot i que el debat sobre què han d’aprendre avui els infants a l’escola està encara ben obert, no sembla que hagi de ser el mateix que vàrem aprendre els que avui som adults. El consens, en aquest sentit, és cada vegada més ample. Aparentment, els nostres sistemes educatius, configurats encara en els seus trets fonamentals per donar resposta a l’economia industrial, estan trobant moltes dificultats per aportar el valor que els exigeix la societat d’avui en una economia global basada en el coneixement. Actualment, tenim tota la informació a l’abast i no sembla raonable malbaratar energies a emmagatzemar-la a la memòria, quan allò que ha esdevingut crític és com destriar i què fer amb l’allau d’informació disponible. En aquest escenari, guanyen importància els sabers necessaris per trobar la informació, comprendre-la i analitzar-la críticament. Pren especial relleu la capacitat de recombinar aquesta informació i d’utilitzar-la de manera creativa. Guanyen valor les habilitats a l’hora de comunicar-se i col·laborar per poder respondre de manera innovadora i sostenible als desafiaments que ens planteja un món tan canviant com el nostre, en una conjuntura tan complexa com l’actual.
Aquesta mirada sobre els aprenentatges no és banal, ni planteja només un canvi d’enunciats en el currículum. No sabem encara prou bé com haurà de ser l’escola del futur, però imaginar-la de nou sembla cada vegada més prioritari per tal que, repensant les metodologies d’ensenyament i aprenentatge, l’organització escolar, les estratègies d’avaluació i la col·laboració amb l’entorn, els centres educatius puguin ser capaços d’oferir les competències que el segle XXI exigeix als ciutadans. Tenim escoles i instituts que estan assajant respostes a aquestes i altres preguntes, però el repte no sembla que pugui quedar resolt amb un procés de reforma. La innovació per cobrir plateja una transformació de major profunditat en el sistema educatiu i, en darrer terme, en la dinàmica de la vida quotidiana de cada escola.
Notícia extreta de la web de la Fundació Bofill
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada